Restauracja i usługi pralni chemicznej – jak to się łączy?
Codziennie w każdej restauracji są do prania jakieś rzeczy. A to klient wyleje wino na obrus, a to kucharz zaplami swój fartuch podczas gotowania i można by tak wymieniać w nieskończoność. Wszystkie te rzeczy muszą trafiać do prania, aby kolejnego dnia klienci nie musieli siadać przy stolikach, gdzie będzie zwyczajnie brudno. Pomaga w tym specjalna ekologiczna pralnia chemiczna, która jest w zasadzie w każdym mieście.
Dlaczego właśnie ekologiczne pralnie chemiczne?
Przede wszystkim charakteryzują się one tym, że są w stanie uprać naprawdę sporo rzeczy w krótkim czasie. Korzystają z nich nie tylko restauracje, ale również hotele, czy prywatni klienci. Jest to rozwiązanie wygodne, a jeśli jakiś lokal ma podpisaną stała umowę o współpracy, to może nawet liczyć na konkurencyjne ceny.
Co można wyprać?
Wbrew pozorom nie tylko ubrania, czy wspomniane wcześniej obrusy i serwety. Pralnie chemiczne zajmują się także praniem dywanów oraz wszelkiego rodzaju galanterii restauracyjnej i hotelowej. Wszystko zaczyna się od płukania w rozpuszczalnikach organicznych, które notują bardzo wysoką skuteczność w przypadku usuwania plam. To świetne rozwiązanie, ponieważ pranie w detergentach, czy mydle mogłoby niestety bezpowrotnie zniszczyć tkaninę. Potem dana rzecz przechodzi jeszcze przez kolejne etapy, gdzie są dodawane bardzo bezpieczne i antyalergiczne rozpuszczalniki mające na celu ostateczne usunięcie wszelkich zabrudzeń.
Na samym końcu wszystko jest pakowane w specjalny foliowy worek i oddawane klientowi. W zależności od wielkości zamówienia czas oczekiwania może być bardzo różny i niekiedy wynosić od 24 godzin do kilku dni. Jednakże pralnie przeważnie dokładają starań, aby wszystko było prane jak najszybciej.